Vuoriston kaunotar

T?m? on l?hes vuosi sitten kirjoitettu luonnos, joka on aikanaan
j??nyt saattamatta valmiiksi.

K?vin lauantaina (05.04. 2008) Kuopiossa teatterissa. N?ytelm? oli Martin McDonagh‘n Vuoriston kaunotar. Esitys oli Kuopion kaupunginteatterin Studiossa.

McDonaugh’n teksti on ankara ja koruton kuvaus ?idin ja tytt?ren v?lisest? riippuvuudesta. En tied?, olisiko siin? my?s ripaus? Englannin ja Irlannin suhteesta.

Maureen Nolan on nelikymppinen nainen, joka el?? ?itins? Meg Nolanin kanssa jossakin Irlannin syrj?seudulla. Maureen on nuorena l?htenyt kotoaan Englantiin, mutta siit? ei ole hyv?? seurannut. Meg on lopulta hakenut tytt?rens? takaisin kotiin englantilaisesta mielisairaalasta. Hoitojakso on ollut lyhyt, mutta seurauksiltaan raskas. Meg on sitonut Maureenin yksityiseksi piiakseen. Nyt, kun Meg on vanha ja Maureen keski-ik?inen, naiset vihaavat toisiaan. Meg pit?? tiukasti kiinni ja Maureen vain toivoo ?itins? pikaista kuolemaa.

2.2.09

Teksti ja my?s sen n?ytt?m?llepano toi el?v?sti mieleen 60 – luvun irlantilaisen realismin. Kaikki on kovin ahdistavaa, ymp?rist? hyvin k?yh? ja masentava. Nykyaika ja nykypaikka ovat jotakin, mist? pit?? vain p??st? pois. Pakeneminen on ainoa toivo. Useimmat pakenevat Englantiin, Liverpoolin kaltaisiin paikkoihin, toiset valtameren taa.

Jollakin tapaa t?m? maailma muistuttaa kovin paljon my?s 50 -60 – 70 – lukujen suomalaista maaseutua, josta paettiin kuka minnekin.

Kuten n?ytelm?n nimikin sanoo, siin? on kyse naisista maailman – ja el?m?n – laidalla. N?ytelm?n p??henkil?t ovat naisia ilman miest?.? Molemma heist? ovat jo siviilis??tyyns? n?hden vanhoja: ?iti l?hentelee seitsem??kymment? tyt?r neliss?kymmeniss?. T?ss? maailmassa nainen ilman miest? on tuomittu kurjuuteen ja n?yryytt?v??n yksin?isyyteen.

Naisten v?lill? on tuskallinen riippuvuus ja suhde on kaikin puolin kipe?. Nuorempi nainen kokee olevansa vanhemman vankina ja pakotettu t?st? huolehtimaan.? Huolehtimisvelvoite puolestaan poistaa naisen avioliittomarkkinoilta ja siten vie h?nelt? toivon paremmasta el?m?st?.

Vuoriston kaunotar on rakennettu siten, ett? l?hes koko n?ytelm?n ajan katsoja n?kee n?ytt?m?ll? vanhan ?idin, joka on vanginnut tytt?rens? itse??n hoitamaan ja joka parhaansa mukaan sabotoi tytt?rens? pyrkimyksi? l?yt?? mies. Lopussa kuitenkin kaikki k??ntyy yl?salaisin. Mik??n ei olekaan sit?, milt? n?ytt??. Uhri ja piinaaja vaihtavat paikkaa.

Kuopion kaupunginteatterin esityksest? en hirve?sti uskalla en?? n?in pitk?n ajan j?lkeen sanoa. Esitys toimi, vaikka kielt?m?tt? minua vaivasivat nuo aiemmin mainitsemani irlantilaisdraaman maneerit.

Muuten Kuusan kanavateatteri esitt?? Vuoriston kaunotarta kuluvan helmikuun ajan. Ohjaaja on mm. Teatterikoneesta tuttu Minna Tuomanen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.