Hauhon kes?teatterin Tukkijoella

Kristiina Lauttia Maijan roolissa
Maija – Kristiina Lauttia

Hauhon kes?teatterissa 26.07.2007

Teksti … Teuvo Pakkala
Musiikki… Oskar Merikanto
Ohjaus … Timo M?kinen
Musiikin ohjaus … Jukka Saarman
Puvustus ja tarpeisto … Helj? Arvola, Minna Verho
Lavasterakenteet … Lautsian kartanoteatteri ry
??nentoisto … Johannes Riska
Haitarimusiikki … Reijo Salminen

Rooleissa

Turkka… Tero Ruukki
Tolari … Erkki Virtanen
Huotari … Pekka Verho
Kasuri … Pertti Mikkola
Oterma … Aimo S?rkij?rvi
Tukkilainen… Matti Lind
Tukkilainen … Matti Jarho
Maija, kaupustelija… Kristiina Lauttia
Pietola, talokas… Kristian Nordenswan
Katri, h?nen tytt?rens?… Sari M?kinen
Anni, m?kintytt? … Maria M?ki-Uuro
R?tt?ri … Veijo Metsoila
P?lh?-Kustaa… Marika Laine
Poro-Pirkko… Helj? Arvola
Pahna-Maija … Heidi Helki?
Leena… Tuula Maaniittu
Karjapiika… Marion Arvola
Renki-Pekka… Minna Helki?
Kyl?n tytt?j? …Minna Helki?, Aino Verho, Minna Verho

Tukkijoella on suomalaisen kansanteatteriperinteen kulmakivi?. Se kantaesitettiin vuonna 1899 Suomalaisessa teatterissa. Ja jo tuolloin se her?tti ristiriitaisia tunteita: yleis? rakasti ja kritiikki vihasi. Minun vanhempieni sukupolvelle Tukkijoella sis?lt?? runsain mitoin maalaisnostalgiaa. Mutta meille, jotka olemme kaupungissa syntyneet ja kaupungissa el?m?mme el?neet, ei t?m? nostalgia en?? el? samalla tavalla. Siksi esityksen rakennusaineksista draama nousee j?lleen t?rkeimm?ksi.

Tukkijoen draaman l?ht?kohta on sin?ll??n mielenkiintoinen: On suuri tila vailla jatkajaa, nuori perij?t?r ja kaksi kosijaa. Pit?j?n keisari ja tukkipomo. Toinen heist? on konna. Mutta kumpi? Katsoja tiet??, mutta n?ytelm?n henkil?t eiv?t.

Kantaesityksen alla tekstin kimpussa on ollut monta kokkia: Itse Pakkalan lis?ksi ohjaaja Bergbom ja dramaturgi Jalmari Finne. Laulujen tekstej? kirjoittivat Larin-Ky?sti, Otto Manninen ja Kaarlo Halme. Laulut s?velsi Oskar Merikanto. Ennen ensi-iltaa Bergbomin sanotaan arvelleen, ett? n?ytelm?? esitett?isiin 5 kertaa. No, todellisuus l?i arviota korville. Kantaesitys s?ilyi ohjelmistossa useita vuosia ja esityskertoja kertyi yli 100. Ja loppu onkin sitten historiaa.

Hauhon esitys

Hauhon kes?teatteri on Lautsian kartanon rantamaisemassa. Juuri siell?, mist? perinteisen kes?teatterin odottaakin l?yt?v?ns?. N?ytt?m?kuvassa olennainen on j?rvi, kaislikko, rantakoivikko sek? punamullatut ja harmaantuvat rakennukset. N?ytt?m? pysyy j?rvest? huolimatta hyvin koossa ja on jopa kohtalaisen intiimi.

Lavastuksessa ensimm?isen? pist?? silm??n Pietolan p??rakennus. Ollakseen mahtitilan ylikalliiksi tullut uudisrakennus se on todella vaatimaton. Ehk? ohjaajan ja lavastajan olisi kannattanut raapia p??t??n hieman pidemp??n miettiess??n, miten luoda mielikuva suuresta talosta. Talosta, joka on saattanut rakentajansa konkurssin partaalle.

Visuaalisen suunnittelun toinen puoli eli puvustus sen sijaan toimi hyvin. Tyyli oli tietenkin uskollinen perinteelle. Mutta puvustus tuki hyvin roolihahmoja ja draaman j?nnitteit?.

Varmaankin puuttuvan kaluston vuoksi ??nisuunnittelussa oli tehty ratkaisu, ett? musiikki kulki ??nentoiston kautta, mutta dialogi ei. Ratkaisu tuotti tietty? tasapainottomuutta, sill? dialogi n?iss? olosuhteissa j?? pakostakin pieneksi ja erot n?yttelij?iden henkil?kohtaisissa taidoissa korostuvat.

Musiikki on olennainen osa t?t? n?ytelm??. Se on tuttua, jopa kiusallisellakin tavalla. Mets?radio pyrki mielikuviin mukaan ( “Kyll? niit? honkia humisee…” ) ja vaikka se n?ytelm?n teemaan osuukin, en olisi siit? piitannut. Ehk? uskollisuus perinteelle ei palvele t?ss? tapauksessa parhaiten kokonaisuutta. Sin?ll??n laulaminen toimi kohtuullisesti – ryhm?ss? on hyvi? laulajia. Musiikin ohjauksesta vastasi ammattimies, Jukka Saarman.

Tukkijoella – tekstiss? on 19 nimetty? roolia ja n?iden lis?ksi viel? leegio nime?m?tt?mi?. N?in ison joukon miehitt?minen on melkoinen haaste ryhm?lle kuin ryhm?lle ja kompromisseja on pakko tehd?. Usealta ryhm?lt? miehet loppuvat kesken ja naiset joutuvat esitt?m??n miehi?. Hauhon kes?teatterissa rooleihin sopivia miehi? n?ytti riitt?v?t hienosti. Ja ne kohdat, joissa nainen joutui esitt?m??n miest? toimivat hyvin. Vasta k?siohjelmasta hokasin, ett? P?lh?-Kustaan n?yttelij? olikin tytt? eli Marika Laine! Hyv? Marika!

Pietola ( Kristian Nordenswan ) on roolina etenkin n?ytelm?n alussa ristiriitainen. Toisaalta h?n on ?ke? is?nt?, jota palkolliset pelk??v?t. Toisaalta taas suruunsa uponnut leski, jolta el?m?n ohjat ovat karkaamassa; Masentunut, suorastaan saamaton. Mutta Kristian Nordenswan luovi hienosti n?m? karikkoiset vedet.

Nuoret miehet Turkka ( Tero Ruukki ) ja Huotari ( Pekka Verho ) t?yttiv?t paikkansa my?s hyvin. Turkka oli juuri sill? tavalla vahva, ett? h?nen varaansa voi huoletta laskea Pietolan tilan ja tytt?ren tulevaisuuden. Samoin Huotari on toimen mies, jolla kuitenkin on silm?? my?s keve?mmille asioille. Huotarin ja Annin ( Maria M?ki-Uuro ) rakkaustarina el?? ja syk?hdytt??. Anni on yksi n?ytelm?n kulmakivist? ja Maria M?ki-Uuro vastaa haasteeseen hienosti.

N?ytelm?n ns. subretti- eli koominen pari on kaupustelija Maija ( Kristiina Lauttia ) ja Tolari ( Erkki Virtanen ). Kristiina Lauttia antaa Maijalle r?iskyv?n temperamentin ja v?rikk??n persoonallisuuden. Tolari puolestaan ui syv?ll? ja hartaasti kuin ainakin oikea suomalainen mies. Siin? miss? Annin ja Huotarin suhde etenee nautinnollisesti flirttaillen, Maija ja Tolari ovat kuin toisiaan puoleensa vet?v?t vastakohdat. Mutta Maijan rooli ei rajoitu vain t?h?n temperamenttisen naisen ja verkkaisen miehen suhteeseen, vaan Maija tuo t?rke?? energiaa koko draamaan.

R?tt?ri ( Veijo Metsoila ) on roolina yksiselitteinen roisto. H?n ja h?nen seurakuntansa saarnaavat hanakasti 10 k?skyst? ja rikkovat antaumuksella niit? kaikkia. Mist?h?n muuten johtuu, ett? kirjailijat niin mielell??n pukevat pahimmat roistot papin kaapuun? Veijo Metsoila kantaa hyvin lipev?n kieroilijan tyypin ja tuo inhimillist? lis?ulottuvuuttakin rooliin.

Kaikenkaikkiaan Hauhon kes?teatterin Tukkijoella tarjoaa sit?, mit? useimmat ihmiset kes?teatterista etsiv?t: perinteit?, aitoa kansanteatteria, viihtymist? ja kes?illan lumoa. Ja saapa siit? halutessaan ajattelemisenkin aihetta.

Ps. N?ytelm?n k?siohjelma on todella upea. Hienoimpia, mit? olen aikoihin n?hnyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.