Kas niin Mimmi

Teatteri Eurooppa neljä 27.6. 2007

Teksti Agapetus
Sovitus ja ohjaus Erkki Teittinen
Puvustus Anu Nikkilä
Kapellimestari Jukka Pääkkönen

Rooleissa Tiina Oksanen, Maria Raatikainen, Sipriina Kauranen, Taina Reponen, Jussi Rekonen, Kauno Villberg, Jukka Pääkkönen, Martti Hakkarainen, Paavo Pääkkönen.

Teatteri Eurooppa neljä on palannut Hietamalle. Se on ilman muuta hyvä uutinen. Huono uutinen ei ole sekään, että Martinkievari on E4:n kakkosnäyttämö. Voisin kuvitella, että se antaa monessa mielessä lisää liikkumavaraa.

Kas niin Mimmi! on täysveristä Agapetusta ja samalla täysveristä Ee neljää. Esitys vie katsojat viisikymmenluvun lopulle – jotenkin teatterin omimmalle aikakaudelle. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarinan asetelma on sellainen, että perhe Mimmi ja perhe Akseli sattuvat samaan kesänviettopaikkaan samaan aikaan. Koska vain toinen mahtuu, on sota valmis.

Tämä näytelmä voitaisiin tehdä useammassakin tyylilajissa. Itse teksti houkuttelisi kokeilemaan farssivaihdetta, mutta ryhmä on valinnut hillitymmän musiikkikomedia – tyylilajin. Eikä siinä mitään, toimii se niinkin. Tosin Agapetuksen huumori alkaa olla näinä aikoina luonteeltaan nostalgiapainotteista.

Näytelmän sovittaja Erkki Teittinen ja kapellimestari Jukka Pääkkönen olisivat mielestäni voineet nähdä hiukan enemmän vaivaa musiikin ja itse näytelmän yhteensovittamisessa. Nyt sinänsä hienot ja hyvin esitetyt laulut jäävät kovin irrallisiksi. Ne eivät sanottavasti auta draamaa, vaan paremminkin katkovat sitä. Joskus olen Eurooppa nelosen katsomossa istuessani miettinyt, miksi tämä taitava ja lahjakas porukka ei rohkeammin lähesty musikaalimuotoa. Paikallaan seisominen kehityksen virrassa on taantumista.

Minusta Tiina Oksasen Mimmi ja Jussi Rekosen Akseli olivat yllättävän tasavertaiset vastavoimat. Tiina ei minua yllättänyt, hänen potentiaalinsa tiedän jo vuosien takaa. Mutta Jussi on kehittynyt paljon. Maria Raatikainen Hilmana tekee debyyttinsä ammattinäyttämöllä hienosti. Sipriina Kauranen laulaa kauniisti ja muodostaa Tuomas Koskelan kanssa oivan lemmenparin.

Kas niin Mimmi! on taattua E4 laatua niin kohokohtineen kuin ongelmineenkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.