Uusi kunta

Vuoden 2007 alusta ääneseudulle muodostuu uusi kunta, jonka nimi on Äänekoski. Samanaikaisesti Suomen kuntien joukosta poistuvat Suolahti ja Sumiainen. Uuden kunnan asukasluku tulee olemaan siinä 20 tuhannen paikkeilla. Epäilemättä edelleenkin kovin vähän.

Mitä kuntaliitos tuo tullessaan? Suolahti ja Sumiainen ovat olleet jo jonkin aikaa taloudellisessa umpikujassa. Niillä ei ole ollut paljoakaan mahdollisuksia omin avuin parantaa tilannettaan. Yhdessä Äänekosken kanssa mahdollisuudet näyttävät hiukan paremmilta, mutta tuskin kuntaliitos ääneseudeulle mikään miljoonasade on. Eli epäilemättä lisää samaa lääkettä on edessä.

Mielenkiintoista sen sijaan on, mitä kaikkea kuntaliitoksen siivellä tapahtuu. Luottamusmieshallintoa karsitaan, toimintoja järkeistetään (= lopetetaan), vireillä olevia hankkeita teurastetaan. Hallintorationaalisuus ja asiapakko sanelevat ratkaisut. Resursseja ja vastuita uusjaetaan jatkuvasti. Valtio säästää siirtämällä vastuitaan kunnille, kunnat säästävät siirtämällä vastuitaan kuntalaisille, kuntalaiset säästävät – niin miten?

Mitä kunta tarvitsee menestyäkseen? Verotuloja. Niiden saamiseksi kunnassa on oltava asukkaita ja työpaikkoja. Yksinkertainen yhtälö, vaikeampi kehityssuunta. Äänekoskella kaupungin johto näyttää entistä tiiviimmin luottavan sellutehtaan levittämään paskanhajuun vetovoimatekijänä. Kaikki muu lienee karsintalistalla.

One Reply to “Uusi kunta”

  1. Tosiaan, erittäin mielenkiintoista on se, että vaikka tuon yhteydessä niin monia asioita karsittiin, niin pomoja ei. Isoa palkkaa nostavia “herroja” on nyt aiempaa enemmän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.