Uusi kunta

Vuoden 2007 alusta ??neseudulle muodostuu uusi kunta, jonka nimi on ??nekoski. Samanaikaisesti Suomen kuntien joukosta poistuvat Suolahti ja Sumiainen. Uuden kunnan asukasluku tulee olemaan siin? 20 tuhannen paikkeilla. Ep?ilem?tt? edelleenkin kovin v?h?n.

Mit? kuntaliitos tuo tullessaan? Suolahti ja Sumiainen ovat olleet jo jonkin aikaa taloudellisessa umpikujassa. Niill? ei ole ollut paljoakaan mahdollisuksia omin avuin parantaa tilannettaan. Yhdess? ??nekosken kanssa mahdollisuudet n?ytt?v?t hiukan paremmilta, mutta tuskin kuntaliitos ??neseudeulle mik??n miljoonasade on. Eli ep?ilem?tt? lis?? samaa l??kett? on edess?.

Mielenkiintoista sen sijaan on, mit? kaikkea kuntaliitoksen siivell? tapahtuu. Luottamusmieshallintoa karsitaan, toimintoja j?rkeistet??n (= lopetetaan), vireill? olevia hankkeita teurastetaan. Hallintorationaalisuus ja asiapakko sanelevat ratkaisut. Resursseja ja vastuita uusjaetaan jatkuvasti. Valtio s??st?? siirt?m?ll? vastuitaan kunnille, kunnat s??st?v?t siirt?m?ll? vastuitaan kuntalaisille, kuntalaiset s??st?v?t – niin miten?

Mit? kunta tarvitsee menesty?kseen? Verotuloja. Niiden saamiseksi kunnassa on oltava asukkaita ja ty?paikkoja. Yksinkertainen yht?l?, vaikeampi kehityssuunta. ??nekoskella kaupungin johto n?ytt?? entist? tiiviimmin luottavan sellutehtaan levitt?m??n paskanhajuun vetovoimatekij?n?. Kaikki muu lienee karsintalistalla.

One Reply to “Uusi kunta”

  1. Tosiaan, eritt?in mielenkiintoista on se, ett? vaikka tuon yhteydess? niin monia asioita karsittiin, niin pomoja ei. Isoa palkkaa nostavia “herroja” on nyt aiempaa enemm?n.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.