Roistovaltioista

Alexander Haig kuuluu sanoneen, että Israel on Yhdysvaltojen suurin uppoamaton lentotukialus. Ja — mikä parasta — sen kannella ei palvele yhtäkään amerikkalaista sotilasta, ja se on pysyvästi ankkuroitu strategisesti suunnattoman tärkeälle alueelle. (Hannu Reime: Israel tuhoaa Libanonia)

Israelin valtion puhemies vakuuttaa, että YKn tarkkailupisteen tuhoaminen Libanonissa oli vahinko. Uskokoon ken tahtoo, mutta sanojen sijaan kannattaa katsoa asiaan liittyviä tekoja. Mihin toimiin Israel on ryhtynyt – siis muuhun kuin suunpieksäntään.

Israel katsoo oikeudekseen pidättää naapurinsa hallituksen jäseniä ja kansanedustajia. Israel katsoo oikeudekseen vallata naapurinsa maata. Israel katsoo oikeudekseen tuhota naapurinsa kansalaisten omaisuutta.

Mikäli Israel ei olisi Haigin kutsuma uppoamaton tukialus, se kuuluisi ilman muuta ns. rosvovaltioiden joukkoon ja itseasiassa olisi tässäkin seurassa omaa luokkaansa – jopa verrattuna isäntäänsä.

Se on mikä on. Ja oikeassa se, joka lyö kovimmin.
Joskus vain toivoisi, että olisi olemassa jokin absoluuttinen oikeus, jonka ääressä omavaltaiset maailmanpoliisit joutuisivat selvittelemään tekemisiään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.