Liian paksu perhoseksi Martin kievariteatterissa

Sisko Istanm?en Liian paksu perhoseksi on jo ehditty leimata kuluneeksi tekstiksi. Se on sin?ns? j?nn??, nimitt?in minun mielest?ni Kaisun ja Ernin tarina ei niin vain kulu. Luonnollisesti n?ytelm?n pintakerrokset ovat monelle tutut: Ison, vahvan naisen ja pienen, siron miehen rakkaustarina. Ja viimek?dess?, siin?h?n se on. Mutta ei se niin vain ole tyhjiin kaluttu, etteik? siit? osaava ja innostunut ty?ryhm? kiinnostavaa sanottavaa l?yd?.

Martin kievariteatteri on aika erikoinen ilmestys keskisuomalaisessa kes?teatterimaisemassa. Martti viittaa kahteen Marttiin, nimitt?in Martti Vainioon, joka on Martinkievarikiinteist?n is?nt? sek? Martti Hakkaraiseen, jonka k?siss? on Martin kievariteatteri. Perinteisen harrastajateatteritaustan sijasta Martin kievariteatteria pit?? yll? kommandiittiyhti? Johtot?hti production. T?st?k? johtunee ??nekosken kaupungin nihke?hk? suhtautuminen teatteriin?


Liian paksu perhoseksi
sai ensi-iltansa keskiviikkona 29. kes?kuuta. Kaisuna on Hanna Wilska ja Ernin? Lasse Forsgren. Esityksen ohjaa Paavo Honkim?ki.

Sisko Istanm?ki seuraa p??henkil?idens? el?m?? kolmen vuosikymmenen ajan. Nuoret Kaisu ja Erni ovat tukevasti lapsuudenkotiensa otteessa – Erni suorastaan vankina. Kummankin matka omaksi itsekseen on ty?l?s ja lapsuudessa viritettyj? ansoja t?ynn?. Nykyisyysk??n ei avaudu min??n auvona, vaan tarjoaa karskeja haasteita. Mutta kolmikymmenvuotisen sodan j?lkeen h??m?tt?? rauha.

Liian paksu perhoseksi on k?sitt??kseni Paavo Honkim?en esikoisohjaus. Kokonaisuus on hyvin hallussa ja draama toimii. Pari ratkaisua tosin olisin itse tehnyt toisin. Kaisun puhe is?n haudalla on Kaisun draaman ydinkohta. Puheen kuvittaminen on nokkela, mutta tuhoaa itse asian. Puhe kaipaisi rauhaa, ei yleis?n naureskelua. Toinen minua arveluttava seikka on Harri Tavisen niin ik??n nokkela kertojahahmo. Hahmo olisi kannattanut ankkuroida jotenkin tiiviimmin itse tarinaan, nyt se j?i irralliseksi.

Hanna Wilska ja Lasse Forsgren tavoittavat Kaisun ja Ernin el?m?n ilot ja surut mutkattoman koskettavasti. Mervi Koskinen on viilt?v?n ivallinen Ellida, joka kuitenkin on ilkeydess??n ehk? hiukan yksiulotteinen hahmo. Ellida on nimitt?in monella tapaa koko draaman l?ht?kohta. Unelmiinsa takertuva, avutoman hauras, mutta s??lim?t?n hyv?ksik?ytt?j?. Ellidan vastakohta on vahva nainen, Kaisun ?iti (aina luotettavan varma Taina Myyryl?inen), joka seuraa tytt?rens? tukena pitk??n viel? kuolemansakin j?lkeen. Ernin sisko Viivi ( Venla Wacklin ) on hyv?ss? vauhdissa Ellidan tiell?. T?m?n esityksen Viivi on suorastaan karikatyyri, toki tehokas sellainen. Ripaus lihaa ja verta toisi Viiviin lis?? ulottuvuutta. Sill? h?nkin on Ellidan em?nn?im?n perhehelvetin uhri eik? vain typer? ja ilke? pikku letukka.

Martin kievariteatterin Liian paksu perhoseksi on kokonaisuutena hieno teos. Esityksen huumori toimii draaman ehdoilla. Draama puolestaan tarjoaa meille n?k?kulmaa inhimilliseen kasvuun. Eik? mit? tahansa kirjoista opittua n?k?kulmaa, vaan itse n?hty? ja koettua; sellaista, jota on lupa sanoa viisaudeksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.