Sarvikuonoja

Koulupoikana 60 – luvun lopulla j?rjestimme liev?? levottomuutta Vaasan teiniyhdistyksen itsen?isyysp?iv?n soihtukulkueessa. Meit? taisi olla alun toistakymment? koulutytt?? ja -poikaa. Tosin itse mielsimme itsemme t?rkeiksi radikaaleiksi ja meill? oli teht?v?. Halusimme paremman maailman, paremman Suomen ja paremman Vaasan. Sen uskoimme toteutuvan sosialistisen vallankumouksen kautta.

Tosin, emme me (tai ainakaan kaikki miest?) olleet kovin perill? sosialismin teoriasta emmek? etenk??n k?yt?nn?st?. Joukossamme oli anarkisteja, maolaisia, varmaan joku oikea kommunistikin. Mutta suurin osa meist? oli jonkinlaista uusvasemmistoa. Vaikutteet tulivat paremminkin l?nnest?, amerikkalaisilta campuksilta kuin id?st?. Ja luonnollisesti Pariisista. Eik? unohdeta Tukholmaakaan.

Mit? me tuona itsen?isyysp?iv?n? teimme? Kesken marssin sammutimme soihtumme ja huusimme: “Suomi punaiseksi!” Naama punaisena ja kurkku suorana, tietenkin. Saimme tehd? sen kaikessa rauhassa. Jotkut ymp?rill? hiukan tirskuivat, joku n?ytti tuohtuneelta, ei sen kummempaa. Meid?t kyll? tiedettiin ja tunnettiin ennest??n. Sami M??tt? on dokumentoinut tuota aikaa ja porukkaa sivuillaan.

T?m?n tapauksen yhteydess? minulle tuli tutuksi Sarvikuono. Kyseess? on maakuntalehden p??kirjoitussivuilla esiintyv? kirjoittaja, joka tuohduksissaan kadottaa niin tosiasiat, suhteellisuudentajun kuin sivistyksenkin. Sanomattakin lienee selv?, etten viittaa kehenk??n tiettyyn henkil??n, vaan paremminkin kirjoitustyyppiin; toimittajan primitiivireaktioon, joka painetaan lehteen.

Vaasalehden sarvikuono uhkaili meit? poliisilla ja koulusta erottamisilla. Lehti r?yh?si aikansa, mutta sen paremmin poliisi kuin koulukaan ei katsonut aiheelliseksi ryhty? toimiin.

Tiedonantajan yhteydess? sarvikuono on toki sukua edelliselle, mutta kuitenkin eri asia.

Jotenkin tuli nostalginen olo, kun t?rm?sin Mediaviikkoon ja erityisesti sen p??kirjoitukseen 8.1.2006. Kas, ei ole sukupuuttoon kuollut t?m?k??n journalismin laji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.