Sarvikuonoja

Koulupoikana 60 – luvun lopulla järjestimme lievää levottomuutta Vaasan teiniyhdistyksen itsenäisyyspäivän soihtukulkueessa. Meitä taisi olla alun toistakymmentä koulutyttöä ja -poikaa. Tosin itse mielsimme itsemme tärkeiksi radikaaleiksi ja meillä oli tehtävä. Halusimme paremman maailman, paremman Suomen ja paremman Vaasan. Sen uskoimme toteutuvan sosialistisen vallankumouksen kautta.

Tosin, emme me (tai ainakaan kaikki miestä) olleet kovin perillä sosialismin teoriasta emmekä etenkään käytännöstä. Joukossamme oli anarkisteja, maolaisia, varmaan joku oikea kommunistikin. Mutta suurin osa meistä oli jonkinlaista uusvasemmistoa. Vaikutteet tulivat paremminkin lännestä, amerikkalaisilta campuksilta kuin idästä. Ja luonnollisesti Pariisista. Eikä unohdeta Tukholmaakaan.

Mitä me tuona itsenäisyyspäivänä teimme? Kesken marssin sammutimme soihtumme ja huusimme: “Suomi punaiseksi!” Naama punaisena ja kurkku suorana, tietenkin. Saimme tehdä sen kaikessa rauhassa. Jotkut ympärillä hiukan tirskuivat, joku näytti tuohtuneelta, ei sen kummempaa. Meidät kyllä tiedettiin ja tunnettiin ennestään. Sami Määttä on dokumentoinut tuota aikaa ja porukkaa sivuillaan.

Tämän tapauksen yhteydessä minulle tuli tutuksi Sarvikuono. Kyseessä on maakuntalehden pääkirjoitussivuilla esiintyvä kirjoittaja, joka tuohduksissaan kadottaa niin tosiasiat, suhteellisuudentajun kuin sivistyksenkin. Sanomattakin lienee selvä, etten viittaa kehenkään tiettyyn henkilöön, vaan paremminkin kirjoitustyyppiin; toimittajan primitiivireaktioon, joka painetaan lehteen.

Vaasalehden sarvikuono uhkaili meitä poliisilla ja koulusta erottamisilla. Lehti räyhäsi aikansa, mutta sen paremmin poliisi kuin koulukaan ei katsonut aiheelliseksi ryhtyä toimiin.

Tiedonantajan yhteydessä sarvikuono on toki sukua edelliselle, mutta kuitenkin eri asia.

Jotenkin tuli nostalginen olo, kun törmäsin Mediaviikkoon ja erityisesti sen pääkirjoitukseen 8.1.2006. Kas, ei ole sukupuuttoon kuollut tämäkään journalismin laji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.