Kun naapurin katolla on kamera…

Joskus – tai oikeastaan aika usein – menee sormi suuhun. On oikeasti olo, etten tied?, mit? pit?isi tehd?.

Yst?v? soittaa ja pyyt?? k?ym??n. H?n ep?ilee, ett? naapurin katolla on kamera, joka kuvaa h?nt?. Ja h?nen k?nnykk??ns? on n?pel?ity, simkortti vaihdettu ja niin edelleen. Kun h?n k?y ulkona, h?nen asunnossaan k?y joku. Tavaroita katoaa. Joku n?pel?i talon s?hk?verkkoa h?nen vahingokseen.

Onko h?nen ep?ilyksilleen aihetta? Tuskin. Luultavammin kysymyksess? on alkava psykoosi.

Mielenterveyspotilaat n?ytt?v?t olevan oman onnensa ja ymp?rill? olevien ihmisten varassa. Sik?li kuin olen huomannut, k?yt?nn?ss? mit??n hoitoa ei ole tarjolla, parhaimmillaankin resepti k?teen ja kadulle.

Psykoottinen ihminen ei (aina) ymm?rr? oireitaan sairaudeksi. Siksi h?n ei osaa hoitaa itse??n. H?nelle oireet eiv?t ole oireita, vaan todellista el?m??. L??keet aiheuttavat ik?vi? sivuvaikutuksia ja siksi j??v?t usein ottamatta.

Miten harhaisiksi kokemiini puheisiin pit?isi vastata? En my?t?ile, en my?sk??n v?ittele – sanon toki, etten usko asian olevan h?nen v?itt?m?ll?n tolalla. P??asiassa kuuntelen. Viimein yst?v?ni turhautuu, kun kokee, ettei saa minua avukseen.

En min? tied?, mit? pit?isi tehd?. Olen v?synyt olemaan tukena ilman mit??n tukea ja n?k?alaa. Olen v?synyt syyllisyyteen, jota v?symykseni aiheuttaa. Minua masentaa yst?v?ni el?m?n lohduttomuus. N?en h?nen tarvitsevan apua ja helpotusta. On tuskallista n?hd?, ettei sit? ole tulossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.