Paljon onnea vaan R?nssiss?

Olen monena vuonna ajatellut k?yd? katsomassa R?nssinkievarin kes?teatteria. Paikka on miellytt?v? ja tekij?it? on tullut Kari Pajun mukana Huoneteatteristakin. Aikomus muuttui toiminnaksi viime juhannusaattona.

Minua kiinnosti uusi kotimainen farssi Paljon onnea vaan (Pentti J?rvinen – Olli Tola), joka on my?s omalla ty?p?yd?ll?ni. Ennakkotiedoissa mainittiin Kari Pajun my?s sovittaneen teksti?. Ja totta on, ett? teksti kaipaa hiukan dramaturgin panosta.

Valitettavasti kunnioitettu vanhempi kollega n?ytt?? astuneen pahemman kerran miinaan. Ensi-illassa esitys oli pahemman kerran keskener?inen. Tai enemm?nkin – siin? toteutui monen enskarin alla n?hty painajainen: sinut heitet??n n?ytt?m?lle suuren yleis?n eteen, mutta sinulla ei ole hajuakaan siit?, mit? pit?isi tehd?. Ohjaaja, joka samalla n?ytteli p??roolin, toimi kaiken muun ohella kuiskaajana ja t?ss? ominaisuudessa kantoi n?ytt?m?ll? plaria. Tosin n?ytti silt?, ett? h?nen piti kuiskata itselleenkin, siksi tiiviisti katse oli kiinni plarissa.

Olen itse ollut osallisena monenlaisissa ensi-illoissa. Joskus on rima heilunut – pudonnutkin – ja kuiskaaja joutunut liian isoon rooliin. N?ytelm?n tekeminen on urakkaty?t? ja deadline on varsinkin kes?teatterissa ehdoton. Mutta, mutta… Yleis? maksoi R?nssinkievarin juhannusenskarista 12 € lipun ja yleis?? oli paljonlaisesti (uskoakseni 300 – 400 henke?).

Joku tietenkin saattoi olla kiinnostunut julkisesta harjoituksesta sek? pelokkaista ja ahdistuneista n?yttelij?ist?. Mutta ainakin min? olisin mielell?ni suonut ryhm?lle parin viikon respiitin ja palannut asiaan valmiimman esityksen kera. Silloin minulla olisi varmasti ollut sanottavaa my?s itse n?ytelm?st?.

One Reply to “Paljon onnea vaan R?nssiss?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.