Gabriella Ferri

Kävin viime viikon lopulla Porissa. Kävelin pitkin poikin kaupunkia ja satuin musiikkidivari Green Riverin ikkunan ääreen Yrjönkadun alapäässä. Näyteikkunassa oli runsaasti mielenkiintoisia levyjä. Mutta ylitse kaikkien muiden loisti Gabriella Ferri. Ensimmäisella kerralla katselin näyteikkunaa hartaasti, mutta jatkoin matkaani. Toisenkin kerran irrottauduin, vaikka rinnassa karvasteli. Kolmannella kerralla en enää päässyt ohi.

Gabriella Ferri tuli elämääni joskus 70 – 80 – lukujen vaihteessa. Se oli televisio-ohjelma, jonka nimi muistaakseni oli Mazzabubú. Tämä vaalea, vahva- ja joustavaääninen, ankarasti eläytyvä laulaja tyrmäsi minut kerralla. Aluksi en ollut varma pelleilikö hän, sillä hänen heittäytymisensä oli niin ankaraa, että se hipoi jäyhän pohjolan pojan kokemusmaailmassa huvittavaa. Mutta yhtäkaikki se oli vaikuttavaa, rosoista, välillä suorastaan pateettista. Ainutlaatuista.

Ostin aika pian tuon ohjelman jälkeen hänen levynsä, olikohan senkin nimi Mazzabubú. Ja pari vuotta myöhemmin sain vielä pari levyä lisää. Mutta muutot aikojen kuluessa syöksivät vinyylisoittimeni jonnekin kadotuksen kitaan ja monen monta vuotta minulla on ollut vain minidiskille tallennettuna jokunen kappale noilta levyiltä. Eikä minulla ole itselläni edes minidisksoitinta. Eli vuosien mittaan on Gabriellaa ehtinyt olla ikävä.

Tämän neljännesvuosisadan aikana, jona olen Gabriellan musiikkia rakastanut, itse henkilö – Gabriella Ferri – on jäänyt minulle kohtalaisen vieraaksi. Hän ei ole koskaan ollut tähti eikä julkkis muualla kuin latinalaisessa maailmassa. Se käy selväksi, kun hänestä etsii tietoja. Niitä löytyy lähinnä italiaksi ja espanjaksi. Ensimmäinen löytämäni tieto hänestä oli venezuelalainen keskusteluryhmäviesti hänen kuolemastaan.

Gabriella kuoli sunnuntaina huhtikuun 3. 2004. Hän oli syntynyt vuonna 1942. Eli hän oli kuollessaan 62 vuotias. Hänen uransa paras aika sijoittui 70 – luvulle. 90 – luku oli lähes kokonaan hiljaiseloa. Mutta vuosituhannen vaihteessa Gabriella palasi, teki uusia levyjä, televisiokeikkoja ja San Remon festivaaleilla duetoi Stevie Wonderin kanssa vuonna 2002.

Gabriella Ferri oli musiikkisukua. Hänen isänsä, Vittorio Ferri, on monen Gabriellan kappaleen säveltäjä. Ja serkkunsa Luisa Ferrin kanssa hän julkaisi yhteisen levyn. Suomessa tunnetuin Vittorio ja Gabriella Ferrin kappale on Ti Regalo Gli Occhi Miei eli Sulle silmäni annan. Hänen ominta ohjelmistoaan olivat kuitenkin Rooman ja Napolin laulut.

4 Replies to “Gabriella Ferri”

 1. Muistaakseni keväällä -74 tai -75 katselin kotona jääkiekon MM-kilpailujen jotain ottelua, mikä lieneekään ollut. Silloin oli meillä jo sellainen kaukosäätimellä toimiva televisio. Minulla on tapana välillä katsoa mitä muilta kanavilta tulee. Silloin se katsominen koitui minun elämääni vaikuttavaksi.Toiselta kanavalta tuntui tulevan joku Italialainen show.Ensimmäinen reaktioni oli, että onpas ruma nainen ja “rääkyy pahasti”. Käänsin kanavan taas jääkiekolle. Joku jäi vaivaamaan ja piti kääntää uudestaan Show:n puolelle. Hetken katseltuani lopputulos oli, että lätkäpeli on parempi ja taas takaisin. Mutta mielenrauha ei kääntynyt mukana. Taas Gabriellalle. Silloin en vielä tietenkään tiennyt esiintyjästä höykäsen pöläystä. Mutta lätkä jäi siihen. Mazzabubu vei mukanaan. Toinen osa jos muistan oikein tuli viikon päästä ja sen minä tiesinkin jo odotella. Ei kirkossakaan kukaan voi sen hartaammin istua, kuunnella ja katsella kuin minä tein silloin olohuoneen sohvalla.

  Kaikesta tästä seurasi Gabriellan levymetsästyskausi, joka on käynnissä jatkuvasti tosin lievempänä tänä päivänä. Niitä kun ei tunnu kovin paljon olevan enää ainakaan liikkeellä. No on minulla niitä 8 kappaletta vinyylilevyjä Tarkoitus on polttaa ne CD-levylle. Ja tarkoitus on polttaa myös Gabriellan parhaat levy.TS. oma suosikkilista.

  Minun levyvalikoimasta löytyy: MAZZABUBU (ensimmäinen), FIORI ROMANI, SIMMO “E NAPULE, IL GABARET DI, REMEDIOS, …E ADESSO ANDIAMO A INCOMINCIARE, SEMPRE, GABRIELLA FERRI. Onpa mukava joskus pistää levy soimaan ja kuulokkeet korville. Siinä unohtuu kaikki muu.Voi sanoa, että sielu lepää.

  Olen myös esittänyt yleisradiolle toivomuksen, että Mazzabubu-show tulisi uusintana. Ei tämä ole vielä ainakaan toteutunut.Liekö koko ohjelmaa edes tallella. Jos se tulisi, niin ainakin minä päivystäisin jonkun nauhoittavan laitteen kanssa aivan varmasti. Auttaisikohan se jos joku muukin toivoisi.

  Oli ikävää lukea Gabriella kuolemasta, mutta kaikkihan me aikanaan teemme samoin. Tämä on kylmä totuus. Mutta, että on saanut niin monelle ihmiselle jätettyä niin paljon hyviä asioita ja muistoja kuin Gabriella, siihen ei pysty moni. Levätköön Gabriella rauhassa, muistot ja musiikki pysyy aina tallella.

  Faneja tässä maailmassa on jos jonkin sorttisia. Ei ole häpeä tunnustaa tykkäävänsä Gabriella Ferristä.

  Valkeakoskella 2. 5 2006

  Reino Salmela

 2. Hei!

  Onko italiankieli sinulle tuttuakin..? Itsekin artistina tykästyin Gabriella Ferrin tulkintaan kappaleesta Ti regalo gli occhi miei ja olen nyt kuumeisesti yrittänyt etsiä netistä siihen italiankielisiä sanoja. Olen miettinyt että voisin harjoitella sen italiaksi kokonaan tai osittain Sinitaivas -konserttikiertueelle, jossa olen tänä vuonna mukana. Italialaisia sanoja ei vaan meinaa löytyä mistään.. 🙁

 3. En valitettavasti ole Italian kielen taitaja. Tein minäkin pikaisen haun, mutta en tekstiä löytänyt. Mutta kappale on niin tunnettu etenkin latinalaisessa maailmassa, että kyllähän tuon tekstin on pakko jostain löytyä.

 4. Olen 1977 syntynyt Gabriellan suuri ihailija myöskin – lyhyestä iästäni huolimatta (Ferrin musiikin myötä entisestänikin nuortuneena). Hyvin olette kiteyttäneet Gabriellan loistavat tulkitsijan lahjat. Visiitti hänen kotikaupungissaan Roomassa ja sen kuuluisassa Trasteveressä tänä kesänä saivat minut vielä pykälän paremmin tajuamaan hänen suuruutensa. Toivoisin että tuohon levyjen puutteeseen kaupoissa tulisi pikimmiten jokin korjaus. Tahtoo löytää esim. kappaleet “Quanto sei bella Roma” ja “Nun strillà tanto”. Yhdyn myös toiveeseen, että esimerkiksi YLE Teema esittäisi mainitun musiikkiohjelman ja vaikka enemmänkin Ferristä filmatisoitua materiaalia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.