Paljon onnea vaan

Rassi ja Jonde näytelmässä Paljon onnea vaan
Ensi-ilta oli perjantaina Äänekosken teatterissa. Harjoitusten loppuosa oli aikamoista runttaamista. Teksti on aika hankala, paljon nopeaa puhetta, jossa yksittäistä repliikkiä on vaikea johtaa edellisestä. Se rassaa muistia ja kärsivällisyyttä.

Keskeisissä rooleissa on kohtalaisen kokemattomia näyttelijöitä. Rooleihin he istuvat hyvin ja onnistuvatkin. Mutta heillä ei ole kokemusta näytelmän tekemisestä. Luulen, että heille harjoitusprosessi on ollut – jos ei nyt suoranainen järkytys – niin ainakin melko hämmentävä kokemus.

Esityksessä on paljon erilaisia tehosteita – ovikelloja, puhelimia, musiikkia, ikkunan särkymisiä ja vielä tehosteita törmäilylle ja kolkkauksille. Valaistuksen ja äänten ajajat ovat myös ensikertalaisia hommassaan. Kumpikin on toki ollut näyttämöllä, toinen jopa kymmenissä rooleissa. Mutta tekniikan hoitaminen on kuitenkin muuta. On osuttava tarkasti, on pysyttävä esityksen mukana silloinkin, kun näyttämöllä sekoillaan tekstissä. Itse olen hoitanut tekniikkaa sen verran, että tiedän, miten stressaavaa se on.

Ensi-ilta oli jännittävä. Kuiskaajaa emme käytä. Mutta ryhmämme selvitti riman hienosti. Yleisö oli mukana ja kannusti näyttelijät hyvään, intensiiviseen esitykseen.

No, ei esitys rikkeetön ollut, kaukana siitä. Tekniikka tökki, kun kokemattomien ajajien silmän, korvan, käsien ja aivojen koordinaatio ei oikein toiminut. Kari-Pekka joutui vastaamaan puhelimeen, joka ei soinut. Strippari joutui tanssimaan ilman musiikkia jne. Toisaalta tekstin iloiset kuperkeikat eivät paljastuneet yleisölle – toisin kuin tekniikan mokat. Esitys eteni koko ajan kuin juna – tosin välillä sivuraiteita ja pientareitakin pitkin.

Esityksen jälkeen oli tunnelma katossa. Tutut kävivät onnittelemassa, näyttelijät takoivat toisiaan selkään ja halailivat onnellisina, kaljapullon korkit sihahtelivat ja puheenjohtaja kattoi karonkkapöytää. Loppuyö sitten menikin rattoisasti esityksen kulkua kerrattaessa ja analysoitaessa sekä sen läheltäpiti – juttuja naureskeltaessa. Päätettiin, että seuraava esitys tehdään paremmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.