Paljon onnea vaan

Rassi ja Jonde n?ytelm?ss? Paljon onnea vaan
Ensi-ilta oli perjantaina ??nekosken teatterissa. Harjoitusten loppuosa oli aikamoista runttaamista. Teksti on aika hankala, paljon nopeaa puhetta, jossa yksitt?ist? repliikki? on vaikea johtaa edellisest?. Se rassaa muistia ja k?rsiv?llisyytt?.

Keskeisiss? rooleissa on kohtalaisen kokemattomia n?yttelij?it?. Rooleihin he istuvat hyvin ja onnistuvatkin. Mutta heill? ei ole kokemusta n?ytelm?n tekemisest?. Luulen, ett? heille harjoitusprosessi on ollut – jos ei nyt suoranainen j?rkytys – niin ainakin melko h?mment?v? kokemus.

Esityksess? on paljon erilaisia tehosteita – ovikelloja, puhelimia, musiikkia, ikkunan s?rkymisi? ja viel? tehosteita t?rm?ilylle ja kolkkauksille. Valaistuksen ja ??nten ajajat ovat my?s ensikertalaisia hommassaan. Kumpikin on toki ollut n?ytt?m?ll?, toinen jopa kymmeniss? rooleissa. Mutta tekniikan hoitaminen on kuitenkin muuta. On osuttava tarkasti, on pysytt?v? esityksen mukana silloinkin, kun n?ytt?m?ll? sekoillaan tekstiss?. Itse olen hoitanut tekniikkaa sen verran, ett? tied?n, miten stressaavaa se on.

Ensi-ilta oli j?nnitt?v?. Kuiskaajaa emme k?yt?. Mutta ryhm?mme selvitti riman hienosti. Yleis? oli mukana ja kannusti n?yttelij?t hyv??n, intensiiviseen esitykseen.

No, ei esitys rikkeet?n ollut, kaukana siit?. Tekniikka t?kki, kun kokemattomien ajajien silm?n, korvan, k?sien ja aivojen koordinaatio ei oikein toiminut. Kari-Pekka joutui vastaamaan puhelimeen, joka ei soinut. Strippari joutui tanssimaan ilman musiikkia jne. Toisaalta tekstin iloiset kuperkeikat eiv?t paljastuneet yleis?lle – toisin kuin tekniikan mokat. Esitys eteni koko ajan kuin juna – tosin v?lill? sivuraiteita ja pientareitakin pitkin.

Esityksen j?lkeen oli tunnelma katossa. Tutut k?viv?t onnittelemassa, n?yttelij?t takoivat toisiaan selk??n ja halailivat onnellisina, kaljapullon korkit sihahtelivat ja puheenjohtaja kattoi karonkkap?yt??. Loppuy? sitten menikin rattoisasti esityksen kulkua kerrattaessa ja analysoitaessa sek? sen l?helt?piti – juttuja naureskeltaessa. P??tettiin, ett? seuraava esitys tehd??n paremmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.