Kun pelko peittää tulevaisuuden

Kaoottinen olo. Radiosta virtaa koko ajan Kauhajoen ammuskelu.

Miten jonkun ego ja elämänpelko voi olla noin paljon isompi kuin hänen älynsä? Miten todellisuudentaju ja kyky empatiaan voi olla noin pahoin hukassa? Epätoivoisen ihmisen viimeinen ja varmasti suurin  epäonnistuminen.

Äsken psykiatri kertoi, että kun häpeää joutuu kokemaan liian paljon, katoaa kyky tuntea häpeää. Häpeä tuhoaa ihmisen, tappaa ihmisyyden. Terveisiä vain kilpailufanaatikoille.

Palautetaan Toivo alennustilastaan helppoheikkien sumutusverhona siksi mikä se kuuluu olla: Voimaksi, jonka avulla niin nykyiset kuin tulevatkin vaikeudet voitetaan, pelot selätetään sekä luottamukseksi mielekkääseen tulevaisuuteen.

Ahneuden ääni

Antti Herlin laukoi nähtävästi sekä omia että suomalaisen elinkeinoelämän käsityksiä Suomen taloudesta radiossa tänään: -Veroja alennettava heti. -Työehtojen sopiminen yrityksiin. -Jos rauhattomuus (=lakot) yleistyvät, toiminta siirretään maihin, joissa on rauhallista.

Suorasukaista, paljasta puhetta. Jos joku vielä kuvitteli, että konsensuksella olisi jotakin käyttöä, hän erehtyi. Tämä on konfliktiyhteiskunta, eikä Herlin kavereineen ujostele.

“Pakkolaki”

Tämä kirjoitus syntyi alun perin Antti-Juhani Kaijanahon blogin kommenttilaatikossa. Päätin kuitenkin tuoda sen omaan blogiini, koska siitä tuli aika pitkä ja se kommentoi vain osin Antti-Juhanin kirjoitusta.

  1. Keskustelu potilasturvallisuudesta työtaistelutilanteessa on tarpeetonta. Siitä on olemassa selkeät määräykset. Potilasturvallisuudesta vastaavat kunnat, kuntayhtymät ja viime kädessä valtio.
  2. Nyt kysymyksessä oleva laki ei potilasturvallisuutta takaa, päinvastoin se vaikeuttaa käsillä olevan työriidan sovittelua, todennäköisesti pitkittää mahdollista työtaistelua ja siten heikentää potilasturvallisuutta pitkäksi aikaa.
  3. Valtio on tosiasiallisesti osapuoli tässä työriidassa, koska juuri valtio sanelee ne rajat, jonka puitteissa kunnallinen työmarkkinalaitos voi neuvotella. On hyvin arveluttavaa, että valtio puuttuu sääntöihin antaakseen neuvotteluedun edustajalleen.
  4. En minä halua, että kenenkään henki tai terveys vaarantuu tämän työriidan vuoksi. Päinvastoin, minulla on läheisiä ihmisiä, joiden hyvinvointia mahdollinen työtaistelu uhkaa välittömästi. Minä vastustan kuitenkin sitä, että valtio – sen sijaan, että vastaisi selkeästi säädetystä velvoitteestaan – ryhtyy pelaamaan sillä. Toimillaan valtio luo tilanteen, joka saa kamreerit hykertelemään. Työtaistelutilanteessa palvelutaso ja kustannukset ovat sopivalla tasolla ja säästöjä syntyy. Ihan kiva neuvotteluasema, mutta ei lupaa hyvää sairaille.
  5. Mitä tulee itse palkkakiistaan, se ainakin osaksi johtuu julkisen sektorin vastaisesta ideologiasta. Oletus “aliresursointi == tehokkuus” on väärä. Ei yhteiskunnassakaan voi loputtomasti tehdä mielivaltaisia toimenpiteitä; Virheet kostautuvat ja lyhytnäköinen kikkailu käy pitkän päälle todella kalliiksi. Näiden virheiden äärellä olemme juuri nyt ja Vanhasen hallitus näyttää äheltävän niitä lisää.

Linkola?

Jokelan murhaajasta puhuttaessa muistetaan aina aseet ja netti. Minua sen sijaan kiinnostaisi Pentti Linkolan kommentti tapahtuneeseen.

Pelottavaa on aikuistuminen

Uskomattoman pelottavaa, siitä saimme näytteen eilen Jokelassa.  Mitä voi tehdä, kun narsismi ja elämänpelko kasvavat kunnes ne jättävät varjoonsa kaiken?

Toisin kuin tekijä haluaa väittää, tämä ei ole terroriteko tai poliittinen akti. Tämä on surkea onnettomuus. Sairastuneen mielen aikaansaama murheellinen  tapahtuma.

Turhauttavaa

On aika turhauttavaa joutua toteamaan, mihin Suomessa on tänään varaa ja mihin ei.

Samaan aikaan kun koulun resursseja jatkuvasti karsitaan – on karsittu kohta 15 vuotta -, rakennetaan kauppakeskuksia, joita kukaan ei tarvitse ja vain harvat haluavat.

Enskari

Kaija ja Eno Waltarin näytelmässä Myöhästynyt hääyö

Lanneveden Sampo-nuorisoseuralla ja minulla on tänään enskari. Näytelmä on Mika Waltarin Myöhästynyt hääyö.

Projekti käynnistyi jo viime keväänä ja harjoituksia on kertynyt kaikenkaikkiaan lähes 50. Tosin kesä pidettiin taukoa ja elokuussa miehityksestä vaihtui puolet eli todellinen harjoitusmäärä tällä kokoonpanolla jää alle 30. Se on vähän.

Harjoitusprosessi on ollut vaativa ja koetellut ryhmän stressinsietokykyä. Tänään on tunnelma kuitenkin hyvä ja odotukset korkealla. Viimeinen rutistus on ollut mahtava ja osoittaa, miten paljon ryhmässä on luovaa potentiaalia!

Kuvassa ovat Minna Pohjola (Kaija) ja Matti Hiekkavirta (Eno).

Enskarin vuoksi minulta jää käymättä kaksi sinänsä tärkeää tapahtumaa nimittäin Äänekoskella toteutettu mielenterveyskuntoutujien teatteriprojekti Syvältä viiltää – ihminen ja Konginkankaan työväenyhdistyksen 100 – vuotisjuhla.

Kurituksesta

Hämmästyttävän suuri joukko suomalaisia kannattaa lasten ruumiillista kurittamista.

Aikanaan työnantajilla oli oikeus työntekijöidensä ruumiilliseen kurittamiseen. Ehkäpä kannatusta löytyisi tällekin? Jospa lievemmät liikennerikkeet sovitettaisiinkin samantien rikospaikalla kunnon pamputuksella? Tai teleoperaattori antaisi kunnolla turpaan niille, joiden laskunmaksu tökkii. Ja perään tietenkin perimiskulut.

Aika absurdia. Aikuisen ruumiillinen kurittaminen ei käy, mutta lasta pitäisi saada “kasvattaa” pelolla ja väkivallalla. Onneksi laki sentään on heikomman puolella – ainakin tässä asiassa.

Epätoivoisia yrityksiä

“Älykkään suunnittelun oppi”

Eilen tuli telkkarista Prismassa ohjelma ns. älykkäästä suunnittelusta. Siinä muutamat amerikkalaiset luomisopin kannattajat yrittivät todistella, ettei evoluutioteoria ole mitenkään mahdollinen selitys elämän synnylle ja kehitykselle.

Avuttomia olivat uskovaisten eväät. Esimerkiksi: Koska Darwin oli sanonut, että hänen teoriansa kaatuu, jos luonnosta löytyy yksikin eliö, joka ei voi olla kehityksen tulos. Ja siitä sitten vain kiirellä etsimään tällaista oliota.

Darwin oli varmasti eläessään monessakin asiassa väärässä. Samoin hänen teoriansa yksityskohdissa on varmasti runsaasti epätarkkuuksia ja ehkä jopa virheitä. Mutta vaikka evoluutioteoria alkaakin Darwinista se ei häneen pääty. Kuluneena 150 vuotena on tehty suunnaton määrä tutkimusta, jonka mukana itse teoriakin on kasvanut irti keksijästään. Eli vaikka Darwin olisi lopulta kieltänyt teoriansa, ei teoria siihen kaadu.

Mitä tulee itse esitettyyn “todisteeseen” – eli eliöön, joka ei voisi olla syntynyt kehityksen myötä vaan olisi luotu – en sano mitään, sillä en ole biologi. Mutta todistelussa paistoi läpi inttäminen: tämän täytyy olla luotu, se on liian monimutkainen syntyäkseen muulla tavoin. Samaa inttivät amerikkalaiset probagandafilmit samasta aiheesta jo 60 – luvun lopulla.

“Älykkään suunnittelun oppi” ei ole oikeasti tutkimusta eikä tiedettä. Tutkimuksen tulos on tiedossa jo ennen tutkimuksen aloittamista ja  tarkoituksena on vain osoittaa evoluutioteoria vääräksi. Kysymyksessä on ideologia ja viimekädessä halu pakottaa maailma opin kannattajien vulgaariuskonnollisuuteen. Eli kysymys on vallasta ei tieteestä.

Luoja meidät varjelkoon heidän valtaansa joutumasta.

Katainen

Eduskuntavaalit ovat tulossa. Se näkyy. Jyrki Katainen yrittää haastaa hallitusrintamaa. En tiedä miksi, mutta mielikuva on jotenkin huvittava. Ikäänkuin mykkäfilmin tilanne, jossa isomies nojaa kaikessa rauhassa pikkumiehen otsaan, kun pikkumies yrittää tapella.

Epätoivoiselta kuulostavat pikkumiehen avaukset: Libanonin kriisi hoidettiin hyvin, mutta missä oli pääministeri! tai hallitus on alentanut veroja enemmän kuin me osattiin vaatia ja hitto soikoon ne tekee sen taas ensivaalikaudellakin.

Kokonaan toinen messu onkin sitten se, että hallitus todella aihettaa mittaamatonta tuhoa kvarttaalikeinottelijan persettä nuollessaan.